HANDBOK FÖR NÄTFÖRÄLDRAR
Om handboken Läs boken Ladda ner boken Kontakt In English
Handbok för nätföräldrar
Om handbokenLäs boken Ladda ner bokenKontaktIn English
HANDBOK FÖR NÄTFÖRÄLDRAR
Handbok för nätföräldrar
 
ATT TA MED DIG UT I NÄTLLIVET SOM FÖRÄLDER
 
 
Ta med dig i nätlivet som förälder
Man behöver inte leta länge på sociala medier för att hitta diskussioner där vuxna människor beter sig uruselt mot varandra i kommentarsfälten. Det idiotförklaras åt höger, hotas åt vänster och däremellan haglar elaka kommentarer. Om du ser dessa diskussioner ser ditt barn dem också. Ansvaret att skapa ett schysst klimat på nätet ligger inte bara på barn och unga utan på alla som befinner sig där.
• Fråga vad ditt barn har för strategier och uppmuntra bra strategier.
• Var nyfiken och närvarande på ett respektfullt sätt.
• Var tillgänglig och ge ditt barn tid att berätta och visa.
• Lyssna och ta ditt barns känslor på allvar.
• Döm inte!
• Om du är orolig: förklara vad du oroar dig för och varför.
• Du behöver inte ha alla svar eller lösningar.
• Ditt barn kanske inte vill prata när du vill prata. Du kan behöva fråga och bjuda in till samtal flera gånger. Ge inte upp.  
 
 
 

Viktigt att veta

För barn och unga handlar nätet om vardagliga relationer. Online och offline hänger ihop. Det som händer utanför nätet är något man pratar om på nätet och omvänt, det som sker på nätet påverkar livet utanför. På samma sätt finns ett samband mellan utsatthet på nätet och utanför. Risken att råka ut för svårigheter på nätet är större för barn som har erfarenhet av övergrepp och psykisk ohälsa sedan tidigare, och som saknar trygga och fungerande vuxna runtomkring sig. När man utsätts för ett övergrepp överträder någon ens gräns. Gränsen blir flyttad eller förstörd. Det blir lättare att gränsen överträds igen, vilket också ökar risken att utsättas på nätet.

Dock kan nätet också utgöra en stark skyddsfaktor för barn som mår dåligt, känner sig ensamma eller utanför. På nätet finns det möjlighet att söka stöd och kontakt med andra barn i en liknande situation eller barn som har liknande intressen. Nätet är ett ställe att få vänner, bli peppad och stärkt.

När något är svårt

Fokusera på vad barnet behöver just nu. Agera inte för fort. Ta stöd och prata med andra vuxna i din närhet. Om du själv inte vet vad du ska göra eller känner att du inte räcker till som förälder kan du alltid ringa och rådgöra med en kurator på Bris vuxentelefon om barn: 077 150 50 50

Sök mer kunskap på till exempel Statens medieråd, Surfa Lugnt, Bris och Prinsparets stiftelse.
 
kap-13.png
 
 
bris_logo_black.png
logotyp_prinsparetsstiftelse_pos_black.png