HANDBOK FÖR NÄTFÖRÄLDRAR
Om handboken Läs boken Ladda ner boken Kontakt In English
Handbok för nätföräldrar
Om handbokenLäs boken Ladda ner bokenKontaktIn English
HANDBOK FÖR NÄTFÖRÄLDRAR
Handbok för nätföräldrar
 
GAMING OCH E-SPORT – MER ÄN BARA SPEL
 
 

”Jag har inte så jättemånga vänner här i närheten som jag kan va med men i mina spel har jag det.” - Abdullah 12

9.jpg
”Jag stötte på en scammer på Steam och då rapporterade jag honom för scamming och så blockerade jag honom.” - Aron 13

”Kvinnosynen är väldigt dålig. Om en tjej kommer in i spelet börjar kommentarerna nästan direkt. Och om man säger till är det lätt att själv bli attackerad.” - Tom 17

“Jag spelar ett helt vanligt spel online. Där har jag träffat mån- ga fina vänner. Problemet är att jag är rädd för att fråga mina föräldrar om jag får prata med dem på Skype.” - Fadi 12

”I spel blir jag ofta kränkt för att jag är tjej, jag måste göra allt perfekt.” - Lara 15  
 
 
 
Gaming är idag ett vanligt sätt för många barn att umgås med sina vänner på. Speciellt bland killar även om allt fler tjejer också spelar. Istället för fysiska möten samlas nu många kring ett spel online. Den globala E-sportindustrin omsätter flera miljarder kronor och är en av de snabbaste växande jobbmarknaderna som finns just nu. För några få är det ett heltidsjobb men för de flesta är det ett intresse, ett sätt att hitta nya vänner eller bara ett tidsfördriv. Hur som helst ser många det som en välbehövlig verklighetsflykt och ett sätt att hitta likasinnade.

Stora gamingprofiler har många följare i sina sociala kanaler. En del av dem tar ett större socialt ansvar och lyfter problematiken med exempelvis psykisk ohälsa. Det skapar ett tillåtande forum för fansen att skriva med varandra om jobbiga saker. Men som med allting annat är det bra att vara medveten om de mindre bra sidorna med gaming. Jargongen kan ibland vara hård och machonormativ, ungefär som i många omklädningsrum, och språkbruket kan påverka hur vi ser på de runtomkring oss.

Tips: Bli ditt barns “player 2”

Att involvera dig i ditt barns spelande är både bra och ofta också något som barnen själva önskar. Fördelen med just gaming är att spelen ofta går att spela tillsammans. Fråga om du får vara delaktig, om ditt barn kan visa dig och om du får vara med och spela. Ta en handkontroll och sätt dig bredvid. Det tar förmodligen inte lång tid innan ditt barn livligt förklarar hur fel du gör och på vilket sätt du kan bli bättre. Du blir en del av spelvärlden, vilket också gör det möjligt att ställa frågor på ett avväpnat och intresserat sätt, inte dömande och anklagande.

Fråga ditt barn om det någon gång känts mindre bra i ett spel. Vad var det då som hände och hur valde ditt barn att själv agera? Tillsammans kan ni hitta nya strategier för att hantera svårigheter som kan uppstå i spelvärlden.
 
kap-9.png
 
 
bris_logo_black.png
logotyp_prinsparetsstiftelse_pos_black.png