HANDBOK FÖR NÄTFÖRÄLDRAR
Om handboken Läs boken Ladda ner boken Kontakt In English
Handbok för nätföräldrar
Om handbokenLäs boken Ladda ner bokenKontaktIn English
HANDBOK FÖR NÄTFÖRÄLDRAR
Handbok för nätföräldrar
 
VARFÖR SPENDERAR UNGA SÅ MYCKET TID PÅ NÄTET?
 
 

“Jag kollar alltid mobilen innan jag går upp. Missar jag att svara på ett meddelande kan den andra ta det personligt. Under frukost tittar jag på videos på Youtube och skriver med kompisar i en grupp på nätet.” - Maria 14

Varför spenderar unga så mycket tid på nätet?
”Man kan snabbt och enkelt prata med människor som bor långt borta och man kan dela med sig av det man gillar!” - Emanuel 10

”Många youtubers jag följer är som mina kompisar. Jag gillar verkligen dem på riktigt.” - Selma 11

”Att socialisera med andra är roligt och det är lättare att få kontakt på nätet. Här kan jag visa upp vem jag är för fler.” - Tilda 14

”Att ha någon som skriver god natt till en när det känns som svårast gör att jag ändå kan somna den natten. Det känns som att det finns någon som bryr sig även om man aldrig har träffats.” - Ermir 12

”Om man inte finns på nätet så är man inte nån. Det är så det är. Man existerar inte. Svårt att förklara men man anses vara lite konstig om man inte har en social kanal. Man behöver inte vara aktiv men man måste ha en kanal. Annars finns man inte.” - Maja 15 ”Jag älskar att titta runt och blir inspirerad av andra.” - Sara 13 
 
 
 
Vad är en meme, vem är Therese Lindgren och när slutade MTV att vara en grej? Som förälder är det inte helt enkelt att hålla koll i den snåriga djungel som är internet idag. Faktum är att du inte behöver förstå allt. Den kultur dina barn växer upp i online är precis som ungdomskultur har varit genom alla tider; den kan kännas svår att förstå för utomstående men är ovärderlig för initierade.

Nästan allt som är viktigt i ditt barns liv - vänner, intressen, kultur och drömmar - ryms numera i ljuset från en skärm. Nätet gör det möjligt för ditt barn att utforska, undersöka och hitta likasinnade som känner och tycker precis likadant. För oavsett om det handlar om musik, smink, fotboll, mode, Formel1, politik eller spel, så kan ditt barn snabbt och enkelt känna igen sig i andra unga på nätet. Som i sin tur kan känna igen sig i ditt barn.

Rädslan att missa något är en allmänmänsklig känsla som förstärks av mobilen som hela tiden matar oss med information om var folk befinner sig och vad de gör. Att känna tillhörighet, att vara med, är kanske den starkaste önskan hos oss människor. Vi vill betyda någonting och vara viktiga, vara en del av en grupp, ett gäng, vare sig det är en mindre grupp på två, tre personer eller en större grupp. Den känslan har blivit ett eget begrepp på nätet - FOMO, Fear of missing out. Det är med andra ord inte konstigt att många barn lever med mobilen vid sin sida 24/7.

Något som inte heller är så konstigt är att ungas TV-tittande sjunker samtidigt som tiden på nätet ökar. Det är helt enkelt roligare för unga att kolla klipp, vloggar och poddar som görs av andra unga.

Tips: Var lyhörd

Det kan vara frustrerande att se sitt barn framför en skärm i tid och otid. Vi vet. Var lyhörd för hur skärmtiden påverkar ditt barn, men tänk också på att vara lyhörd för hur mycket nätet faktiskt betyder för ditt barn. Tre enkla saker att checka av är:
Vad tittar ditt barn på? - Det är ju stor skillnad att ägna tid åt läxor och umgänge med kompisar än att plöja pranks på Youtube timme ut och timme in.

När använder ditt barn skärm? - Ibland funkar det bra, ibland funkar det sämre. När familjen ska iväg till skola och arbete eller när ditt barn ska lägga sig för att sova är mindre bra tid- punkter att använda skärm.

Hur påverkar skärmtiden ditt barn? - Precis som vuxna är barn olika. En del barn har svårare att lägga ifrån sig skärmen, fast de egentligen tycker att det blir för mycket. För andra barn är det inte ett problem. Varje barn är unikt med olika behov. Vad som är bäst är högst individuellt. Därför fungerar inte det med generella ”så här mycket är lagom”-regler utan du behöver se till vad som är bäst för just ditt barn.

Ju mer du som vuxen tar hand om och vårdar din och ditt barns relation, desto större är chansen att ni kan komma överens på ett bra sätt kring hur nätet ska användas. Då kommer ditt barn även att ha förståelse om du skulle behöva sätta en gräns i syfte att skydda ditt barn.

Det du som förälder behöver ha koll på är hur ditt barn verkar må och hur vardagen fungerar. Det kan du göra genom att visa ett positivt intresse och på ett respektfullt sätt be om att få ta del av ditt barns vardag både på och utanför nätet. Vid behov så ta ett familjesamtal kring skärmtid och hur nätet ska användas.

Ett tips är att sätta upp förhållningssätt som alla i familjen följer. Även du som förälder.
 
 

Fakta

Forskning visar att tydliga gränser från föräldrar också hjälper barnen att lära sig sätta sina egna gränser och i högre grad respektera sin egen integritet. Använd en gräns- sättning som bygger på att du först lyssnar och försöker förstå ditt barns perspektiv och sedan bestämmer vad som blir det bästa för just ditt barn och familjen i helhet. Att bli lyssnad på och bli tagen på allvar är faktorer som gör att ditt barn bygger en självtillit och självkänsla.

 
kap-1.png
 
 
bris_logo_black.png
logotyp_prinsparetsstiftelse_pos_black.png